Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Српски витешки код и промција витешког фестивала SHIELD

26.05.2017.
Туристичка организација Грачанице је у сарадњи са организацијом за очување средњовековних вештина и заната „Ред Змаја“ током 23. и 24. маја 2017. године организовала: предавања на тему средњовековне историје, промоцију књига „Српски витешки код“ и „Марко Краљевић“ и промоцију другог витешког фестивала SHIELD. Предавања и промоција су одржане у основним школама у Грачаници, Сушици, Лапљем Селу, Доњој Гуштерици, Прилужију и Бабином Мосту. Предавач је био магистар археологије, историчар и писац Марко Алексић. 

На предавањима било је речи о настанку и природи витештва, о боравку првих крсташких ратника на српском двору, о утицају тек насталих витешких редова на српску властелу, средњовековним српским херојима и биткама.

Ученици су, на њихово велико одушевљење, по први пут имала прилику да виде и додирну средњовековни витешки оклоп Милоша Обилића, мач, средњовековне одежде, лукове и стреле. Такође, ученици су имали прилику да виде презентацију стреличарске секције Реда Змаја. У циљу бољег упознавања ученика са средњовековним начином живота, подељен је и велики број стрипова о средњем веку који је припремила туристичка организација. 
У уторак 23. маја 2017. године у 20 часова је у Дому културе у Грачаници одржана је промоција књиге „Српски витешки код“ коју је написао управо наш предавач, Марко Алексић.

Захваљујемо се Марку Алексићу и свим школама на сарадњи и помоћи у организацији и промоцији ове активности.

Више слика погледајте на нашој фејсбук страници.