Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

3D компјутерска реконструкција базилике и крстионице из археолошког налазишта Улпијана

26.05.2017.
Универзитет Мимар Синан из Турске је пре две године завршио археолошка ископавања крстионице и базилике у археолошком налазишту Улпијана. Туристичка организација Грачанице је, током њиховог рада на овом налазишту, остварила одличну сарадњу са тимом археолога на челу са професором доктором Халуком Ћетинкаја. 

Да сарадња и даље постоји, говори и то да је недавно проф. др Халук Ћетинкаја уступио видео материјал са 3D компјутерском реконструкцијом базилике и крстионице. Реконструкција је урађена на основу налаза археолога и начина градње карактеристичним за то доба. Претпоставка проф. др Ћетинкаје је да су базилика и крстионица из IV века и да је базилика посвећена Светом Флору и Лавру - свецима који су страдали на Улпијани. На овом налазишту је пронађено и више од стотину новчића из IV века, као и неколико новчића из V и VI века. Ово откриће на археолошком налазишту Улпијана, као и уређење и проглашење овог налазишта у археолошки парк, додатно је допринело повећању броја туриста у општини Грачаница. Истраживање ТО Грачанице спроведено почетком године показало је да археолошки парк Улпијана утиче и на повећање броја реализованих ноћења а самим тим и на развој туризма и економски развој општине. 

Срдачно се захваљујемо проф. др Ћетинкаји на сарадњи и уступљеном видео материјалу. Такође, заједно са проф. др Ћетинкајом, захваљујемо се и свима који су радили на овом археолошком локалитету - студентима универзитета Мимар Синан и радницима који су вршили ископавања: Бојану Живићу, Мирославу Ћирковићу, Саши Кучају, Александру Максимовићу, Марјану Радовановићу и Муслију Сопјанију.