Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Ред Змаја освојио прво и треће место на међународном витешком фестивалу у манастиру Манасија

31.08.2018.
Четврти међународни фестивал „Just Out“ одржан је од 24. до 26. aвгуста у величанственом манастиру Манасија у знак сећања на 600 година од када је Деспот Стефан Лазаревић саградио једно од најлепших средњевековних здања са црквом Свете Тројице, 139 машикула и 11 кула. 

Домаћини манифестације су Бели Орлови, витезови из Србије, који су угостили више од 500 саборца из више од 20 земаља (Француска, Русија, Украјина, Румунија, Бугарска, Мађарска, Република Српска, Хрватска, Црна Гора, Словенија, Чешка, Словачка, Турска, Аустрија, Данска, Шведска, Белгија, Јерменија и Иран). Међу учесницима су били и ТО Грачанице и витешко удружење Ред Змаја из Грачанице са својим члановима. Фестивал је са више од 150.000 посетилаца био најпосећенији до сада.

Посетиоци фестивала су имали прилику да виде и премијеру играно-документарног филма о Деспоту Стефану Лазаревићу „Научити мрак да сија“. ТО Грачанице и витешко удружење Ред Змаја су на прошлогодишњем фестивалу учествовали на снимању документарног филма о Деспоту Стефану Лазаревићу, у коме су коришћене средњовековне дворске одоре, стреличарска ношња и опрема, као и оклоп Милоша Обилића,  које припадају витешком удружењу Ред Змаја. Глумац који тумачи лик Деспота Стефана Лазаревића, у овом документарном филму, носио је оклоп Милоша Обилића и две средњовековне дворске одоре.

На стреличарском турниру је учествовало око 40 искусних стреличара међу којима и три члана Реда Змаја из Грачанице. И поред јаке конкуренције, Немања Михајловић и Лазар Петровић из Грачанице освојили су прво и треће место на турниру и тиме допринели већој популарности средњовековне културне баштине Грачанице и бољој препознатљивости витешког удружења Ред Змаја. 

Овогодишњи фестивал имао је најбогатији витешки програм до сада, спектакуларне вечерње борбе и сјајне средњовековне радионице у витешком селу. Поред демонстрација витешког умећа, дегустације средњовековне хране и пића, представљања средњовековних заната, богатог културно уметничког програма уз песму и игру, посетиоци су били у могућности да прошетају и кроз витешко село како би се упознали са средњовековним начином живота, оруђем и оружјем те епохе.
На месту где су се налазили шатори Реда Змаја, оклоп Милоша Обилића је привукао веома велику пажњу свих посетилаца фестивала, који су се сликали са њим, а и сами су имали прилику да пробају делове оклопа.

За најмлађе посетиоце фестивала, чланови удружења Ред Змаја су организивали радионице, како би им посета фестивалу била још занимљивија. Дечији програм на фестивалу био богат, састојао се од: Мале школе мачевања, гађање из лука и стреле, радионице сликарства, грнчарије и средњовековних друштвених игара, неке су од дисциплина у којима су деца могла да се опробају.

ТО Грачанице и Реда Змаја се посебно захваљују Општини Грачаница на организованом превозу и витешком удружењу Бели Орлови на сарадњи и позиву на фестивал у манастиру Манасија.