Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Споменици у Грачаници


1. Споменик краљу Милутину

2. Споменик Милошу Обилићу

3. Споменик Палим борцима 1914-1918

4. Спомен црква Мала Грачаница

5. Уметничка инсталација “МISSING”

6. Мозаик Краљице Симониде

 

 

Споменик Краљу Милутину


Споменик краљу Милутину је подигнут 2015. године и налази се у дворишту истоимене основне школе. Рађен је у византијском стилу и дело је вајара Зорана Јездимировића.


 


Споменик Милошу Обилићу


Споменик Милошу Обилићу представља симбол српског средњовековног јунака, који је за свети циљ спреман дати свој живот. Споменик је 1983. године био постављен у центру града који носи име по њему, Обилић. Због значаја за српски народ са Косова, срушен је 1999. године, након чега је споменик поново постављен у Грачаници, на Видовдан 28. јуна 2014. године, недалеко од манастира Грачаница.


 Споменик Палим борцима


Овај споменик је посвећен српским борцима из Грачанице и околине палим у Првом Светском рату. Првобитно је био постављен у порти манастира Грачаница 1926. године, а затим је 1938. године, због изградње зида око манастира, измештен на данашњу локацију.


 


Споменик Мала Грачаница


Спомен обележје Мала Грачаница посвећена је Светом Димитрију, ратнику мученику, и Димитрију Поповићу новомученику. Црква је саграђена 2005. године по замисли Ратка Поповића. Димитрије Поповић је рођен 7. новембра 1986. године, а убијен од стране албанских екстремиста 5. јуна 2004. године у Грачаници, недалеко од ове спомен цркве.


 


Инсталација Мissing


Уметничка инсталација MISSING, дело уметника Горана Стојчетовића налази се испред  Дома културе у Грачаници. Облепљена фотографијама несталих и киднапованих  Срба у периоду од 1998. до 2000. године она је спомен – опомена на злочине и погром над српским народом.


 


Мозаик Краљице Симониде


Налази се у атријуму ОШ Краљ Милутин. Првобитно је био постављен на кружном току недалеко од манастира Грачаница, на месту на коме се данас налази споменик Милошу Обилићу.