Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Споменици у Грачаници

 

 


Споменик Милошу Обилићу


Споменик Милошу Обилићу представља симбол српског средњовековног јунака, који је за свети циљ спреман дати свој живот. Споменик је 1983. године био постављен у центру града који носи име по њему, Обилић. Због значаја за српски народ са Косова, срушен је 1999. године, након чега је споменик поново постављен у Грачаници, на Видовдан 28. јуна 2014. године, недалеко од манастира Грачаница.

 


Споменик Палим борцима


Овај споменик је посвећен српским борцима из Грачанице и околине палим у Првом Светском рату. Првобитно је био постављен у порти манастира Грачаница 1926. године, а затим је 1938. године, због изградње зида око манастира, измештен на данашњу локацију. 


Споменик Краљу Милутину


Споменик краљу Милутину је подигнут 2015. године и налази се у дворишту истоимене основне школе. Рађен је у византијском стилу и дело је вајара Зорана Јездимировића.


 


Споменик Мала Грачаница


Спомен обележје Мала Грачаница посвећена је Светом Димитрију, ратнику мученику, и Димитрију Поповићу новомученику. Црква је саграђена 2005. године по замисли Ратка Поповића. Димитрије Поповић је рођен 7. новембра 1986. године, а убијен од стране албанских екстремиста 5. јуна 2004. године у Грачаници, недалеко од ове спомен цркве. 


Инсталација Мissing


Уметничка инсталација MISSING, дело уметника Горана Стојчетовића налази се испред  Дома културе у Грачаници. Облепљена фотографијама киднапованих и несталих Срба у периоду од 1998. до 2000. године она је спомен – опомена на злочине и погром над српским народом.

  


Мозаик Краљице Симониде