Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Манастири и цркве на КосметуНа листи се налазе манастири и цркве које ТО Грачанице има у својим туристичким понудама.Манастир Високи Дечани - Дечани

 

Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је звршена 1335. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем – Спасовдану

.


Манастир Пећка патријаршија - Пећ

 

Манастир Пећка патријаршија грађен је од треће деценије XIII века до средине XIV века, састоји се од три цркве:

Цркву Св. Апостола, подигао је архиепископ Арсеније I, у другој половини XIII века.

Цркву Св. Димитрија , подигао је између 1321. и 1324. архиепископ Никодим.

Ктитор Богородичине цркве, саграђене уз јужни зид главног храма око 1330. године био је архиепископ Данило Други. До Богородичине цркве, с јужне стране, Данило II је саградио и црквицу Св. Николе.


Манастир Драганац -  Прилепац (општина Гњилане)

 

Изграђен је на месту старе средњовековне цркве између 1865. и1869. године и посвећен Светом Архангелу Гаврилу. Ктитор овог манастира је српски кнез Лазар. 


Црква Богородица Љевишка - Призрен

 

Задужбина је  краља Милутина, подигнута је 1306/7. на остацима катедрале из XI века.


Манастир Светих Архангела - Призрен

 

Манастир Светих Архангела је задужбина српског цара Душана Силног (краљ 1331 — 1346, цар 1346—1355).  Грађен је у периоду од 1343. до 1352. године, на месту старије цркве у склопу тврђаве Вишеград. 


Црква Светог Ђорђа - Призрен

 

Црква посвећена Св. Ђорђу позната је и као „Руновићева црква”, по презимену њених ктитора. Претпоставља се да је подигнута у периоду између XIV и XVI века.


Црква Светог Јована Крститеља - Велика Хоча

 

Црква Св. Јована Крститеља предпоставља се да је саграђена у XIV веку.


Манастир Девич - Лауша (општина Србица)

 


Манастир Девич саграђен је око 1434. године.Манастир  је подигао деспот Ђурађ Бранковић и посветио Јоаникију Девичком
.


Манастир Бањска - Бањска 

 

Манастир Бањска са црквом посвећеном Светом Стефану саграђен је између 1313. и 1317. године, као задужбина српског краља Стефана Уроша II Милутина.


Манастир Гориоч - Исток

 

Манастир Гориоч у оквиру свог комплекса има цркву Св. Николе. По народном предању саградио га је Св. Краљ Стефан Дечански и посветио Св. Николи. Стара црква Св. Николе у Гориочу, из XIV века, није сачувана, а на њеним темељима  је црква обнављана три пута, у XVI, XVIII и почетком XX века.


Манастир Зочиште - Зочиште

 

Манастир Зочиште или манастир Светих врача Козме и Дамјана, саграђен је у 14. веку, у време владавине Немањића, на остацима старе византијске светиње, али је његов ктитор непознат.