Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Сајмови


Сајам вина


Први Сајам вина одржан је 22. децембра 2014. године у ресторану Етно кућа у Грачаници. Сајам вина је идеална прилика за промоцију винске традиције и културног наслеђа Косова и Метохије. Поред промоције културног наслеђа, винског туризма и Косова и Метохије као туристичке дестинације, основни циљ овог сајма је унапређење виноградарства на Косову и Метохији, међусобно повезивање произвођача вина као и пружање могућности за размену искустава везаних за побољшање процеса производње вина. Организатор овог сајма је Едукативни центар - Академија винског туризма.


Сajам меда

 

Сајам меда се у општини Грачаница одржава крајем августа у организацији пчеларског удружења “Пчелица“ из Ливађа. Ово удружење има око двадесетак активних чланова. Сви љубитељи доброг меда имају прилике да пробају мед и остале понуђене производе. На сајму учествују бројни произвођачи са Косова и Метохије и из региона. Организацију овог сајма помаже Општина Грачаница.

 

Сајам пољопривреде

Поред многих дешавања у општини Грачаница, одржава се и „Сајам пољопривреде крајем јула на локалној пијаци. На сајму се многобројни посетиоци упознају са актуелним понудама пољопривредних произвођача. Сајам пољопривреде организује удружење:“Авенија”из Лапљег Села у оквиру пројекта: “ Развој земљорадничке задруге и Ревитализација региона“. Учесници сајм пољопривреде представљају разноврсне домаће производе на локалној пијаци:поврће, воће, мед, млечне производе,домаће ракије и вина, традиционалне ношње и друго. Овај сајам је подржан од стране општине Грачаница.