Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Улпијана


Историја Улпијане


Археолошко налазиште римског и рановизантијског града Улпијане простире се на површини од око 70 хектара. Град је основан почетком другог века за време владавине цара Марка Улпија Нерве Трајана (98–117), по коме је и добила име Улпијана. Налази се западно од Грачанице на километар удаљености од манастира Грачаница. Због свог географског положаја и великог рудног богатства у околним брдима, Улпијана се убрзано развијaла. Врхунац у развоју достиже у III и IV веку нове ере и постаје политички, економски, верски и културни центар, због чега добија статус римског муниципијума. У том периоду, допуњено је име Улпијане у Municipum Ulpiana Splendisima.

Почетком VI века, разорни земљотрес је потпуно уништио град и тиме се завршава златно доба Улпијане. Већ средином VI века град обнавља византијски цар Јустинијан I (527—565), по коме град добија ново име Iustiana Secunda. 

Улпијана је позната и по томе што су у њој живели и страдали великомученици свети Флор и Лавр.


Ископавање


Зидови овог града били су видљиви све до почетка XX века, међутим, локално становништво је камен са овог локалитета користило за изградњу кућа и путева што је довело до нестанка трагова града видљивих изнад површине земље.

Археолошка истраживања су започета 1953. године и до сада је откривено тек 3% од укупне површине локалитета. Пронађени су бројни артифакти, накит, ковани новац и велики број мозаика. Међу најзначајнијим артифактима су: фигура Меркура, мермерна женска глава и позлаћене крстасте фибуле (брошеви).

На археолошком налазишту Улпијана су откривени следећи објекти: северна некропола, северна капија са одбрамбеним кулама, базилика из VI века, базилика са крстионицом из IV века и римско купатило.


Резултати ископавања на базилици и крстионици из IV века.