Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Фестивали


Дани општине Грачаница


Дани општине Грачаница се традиционално обележавају 21. септембра. Туристичка организација Грачанице у оквиру ове манифестације организује низ културно-уметничких и спортских дешавања, међу којима су: дечији карневал, турнири у малом фудбалу и кошарци, дечије представе, музички концерти, ликовна колонија, фолклорне игре и свечана академија.

 


Видовданске свечаности


Највећа и најпознатија манифестација у Грачаници носи назив Видовданске свечаности. Одржава се током месеца јуна и завршава се на верски празник Видовдан – 28. јуна. Видовдан празнује Српска православна црква и један је од највећих српских празника. Значај Видовдана проистиче из историјских догађаја везаних за овај дан. Од свих је најзначајнији Косовски бој (1389. година) у којем су се сукобиле српска и отоманска војска.

У оквиру Видовданских свечаности, које организује Дом културе Грачаница, одржава се велики број културних манифестација, међу којима су: Видовданска ликовна колонија, Видовданско песничко Бденије и избор Косовке девојке. Поред културних манифестација, одржавају се и верски обреди: литургија у порти манастира Грачаница и парастос палим ратницима у Косовском боју на Газиместану.

Видовданско песничко бденије

Сваке године се у Грачаници одржава „Видовданско песничко бденије” које је завршна манифестација у оквиру видовданских свечаности.

Организатор ове манифестације је Дом културе у Грачаници, а покровитељи манифестације и видовданских награда су: Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Министарство за културу и информисање Републике Србије и Oпштина Грачаница.

На манифестацији учествује велики број песника из земље и региона. Дан уочи Видовдана песницима се према одлуци жирија уручују традиционалне књижевне награде: ”Златни крст кнеза Лазара”, ”Грачаничка повеља”, ”Перо деспота Стефана Лазаревића” и “Кондир Косовке девојке“. Манифестација се завршава на Видовдан 28. јуна, традиционално испред споменика палим српским јунацима на Газиместану.

Видовданска ликовна колонија

Један од значајнијих догађаја у оквиру Видовданских свечаности је и отварање “Видовданске ликовне колоније”. Традиционално се отварање ове ликовне колоније одржава у галерији Дома културе у Грачаници.

На ликовној колонији учествује дванаестак уметника, а добитницима се уручују традиционалне награде: ”Лонгин” за свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности, као и награда ”Димитрије Поповић” коjа се додељује најмлађем и најуспешнијем ствараоцу.

Ликовну колонију подржавају Министарство културе и информисања Републике Србије, Канцеларија zа Косово и Метохију и Општина Грачаница.