Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Фестивали

ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ 2021.

Видовданске свечаности су највећа и најпознатија манифестација у Грачаници која траје око месец дана и завршава се на верски празник Видовдан - 28. јуна. За Српску православну цркву Видовдан је један од највећих празника, као спомен на историјске догађаје од којих је најзначајнији Косовски бој у којем су се 1389. године сукобиле српска и турска војска. У оквиру Видовданских свечаности, које организује Дом културе Грачаница, одржава се више културних манифестација, међу којима су: Видовданска ликовна колонија, Видовданско песничко Бдење и избор Косовке девојке. Манифестацију прате верски обреди: литургија у порти манастира Грачаница и парастос палим ратницима у Косовском боју на Газиместану.


МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ СРЕДЊОВЕКОВНИХ ВЕШТИНА И ЗАНАТА „ШТИТ“ (SHIELD)

Овај тродневни фестивал се одржава јуна, сваког првог викенда пре Видовдана, 28. јуна. Циљ фестивала је оживљавање средњег века, промовисање и очување средњовековне културне баштине и историје Грачанице и околине. Организују се средњовековни турнири, концерти средњовековне музике, интерактивне радионице средњовековних заната, изложба фотографија, мала школа мачевања за децу и продајна изложба сувенира. Средњовековни турнири обухватају: стреличарство, витешке борбе, бацање камена с рамена, бацање секире и копља. Интерактивне радионице средњовековних заната: грнчарска, хералдичка, калиграфска, мозаичарска, оклопарска, стреличарска, сликарска, кожарска, ливења средњовековног новца, средњовековне друштвене игре итд. Посетиоци имају прилику да прошетају кроз средњовековни витешки камп, обуку делове витешке опреме, учествују у такмичењима, купе сувенире, пробају традиционалну храну, домаћу ракију и вино. Организатори манифестације су: Туристичка организација Грачанице и витешка удружења Ред Змаја из Грачанице и Бели Орлови из Београда.


ДАНИ ОПШТИНЕ ГРАЧАНИЦА

Oпштина Грачаница сваке године, 21. септембра, традиционално обележава своје дане низом културно-уметничких и спортских дешавања, међу којима су: дечији карневал, турнири у малом фудбалу и кошарци, дечије представе, музички концерти, ликовна колонија, средњовековни караван, фолклорне игре и свечана академија.


ТРАДИЦИЈА НАС ЈЕ ОЧУВАЛА

Манифестација “Традиција нас је очувала”, окупља велики број излагача из региона који се баве производњом етно и других производа домаће радиности (ткање, везење, хеклање, плетење и остале рукотворине) и традиционалном кухињом (традиционална јела, пите, погаче, колачи и остала национална јела). Циљ манифестације је промовисање традиционалних вредности и нематеријалне културне баштине. Манифестација се одржава 8. августа, на дан сеоске славе Свете Параскеве (Петке) у Лапљем Селу, надомак Грачанице. Организатор је Удружење пословних жена “Авенија”.