Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Верске манифестације


Божић


Божић се пратнује 7. јануара. Празновање започиње Бадњим даном 6. јануара, а тог дана рано ујутру домаћин одлази да исече бадњак и најчешће је то храстово дрво, да би га те вечери унео у кућу и тиме означио почетак божићних празника. Поред тога нижу се разни обичаји, који су заправо особеност наше богате традиције, који се кроз векове чувају и негују. Један од најкарактеристичнијих обичаја и обреда је паљење бадњака, уношење сламе и бацање по поду. Увече 6. јануара за Бадње вече, у порти манастира Грачаница почиње окупљање грађана, који присуствују традиционалном  паљењу Бадњака, а то је још један обичај који је у склопу овог великог празника. Верници се тих дана поздрављају речима:„Христос се роди, Ваистину се роди”.


Вaскрс


Васкрс (Ускрс), је највећи и најрадоснији хришћански празник. У народу постоји обичај да се за Васкрс фарбају јаја. Васкршњим јајетом се симболизује васкрсење и настајање живота из мртвила. Прво ускршње јаје чува се годину дана и назива се чуваркућа.

Сви хришћани обележавају Велики петак, дан када је Исус Христ разапет на Голготи. Хришћани верују да је Исус поднео жртву распећа на крсту како би измирио Бога и грешни људски род.

Уместо уобичајеног поздрава,људи се поздрављају речима: Христос васкрсе и Ваистину васкрсе.Видовдан

 

 

Видовдан је верски празник којег празнује Српска православна црква 28. јуна, и један је од највећих српских празника. Значај Видовдана за српски народ проистиче из историјских догађаја који су везани за тај датум. Од свих је најзначајнији Косовски бој и погибија кнеза Лазара 1389. године када су се сукобиле српска војска, под вођством кнеза Лазара, и турска војска, под вођством султана Мурата.

На Космету се овај празник прославља уз велику част и свечаност, а у оквиру овог празника у Грачаници се одржавају различите манифестације, као што су: Ликовна колонија, Видовданско песничко Бдење (детаљније о овим дешавањима у рубрици “Културна дешавања”), Избор Косовке девојке (детаљније о овим дешавањима у рубрици “Манифестације“).

У оквиру овог празника, одржавају се и верски обреди: литургија у порти манастира Грачаница и парастос палим ратницима у Косовском боју на Газиместану.

 

Госпођиндан - Велика Госпојина

 

Госпођиндан је један од 12 највећих хришћанских празника. Празнује се успење Пресвете Мајке Богородице и тиме се завршава двонедељни успењски пост. У народу је овај празник познат као Велика Госпојина и Госпођиндан.

Госпођиндан се увек обележава 28. августа, а познат је и као празник мајки и деце. По веровању се сматра да је мајка Божија до краја живота живела у Јерусалиму, окружена пажњом апостола и прве хришћанске заједнице. Велики број породица слави овај дан као своју крсну славу.

 

Српска Нова година

 

Српска Нова година је традиционални српски празник и слави се 14. јануара. Велики број срба дочекује Српску Нову годину на сличан начин као и Нову годину 1. јануара. За дочек Српске Нове године у Грачаници се обично организује концерт испред Дома културе или у центру Грачанице, где се људи окупљају. На прослави се народ може почасти куваним вином и ракијом, а традиционално се пеку и прасићи и во на ражњу. Тачно у поноћ, организује се и ватромет. Поред прославе на отвореном, сви угоститељи индивидуално организују прославу у својим објектима.