Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Воде општине Грачаница


Грачаничко/Бадовачко језеро је вештачко језеро настало изградњом бране 1966. године и налази се на око 4km од центра Грачанице. Један мањи део овог језера, око бране, је на територији општине Грачаница, док се  већи део језера налази на територији општине Приштина. Језеро је богато различитим врстама риба и представља прави рај за љубитеље риболова. Дугачко је око 3,5km, широко до 500m, дубине до 30m и капацитета до 26 милиона кубних метара воде. 

Река Грачанка извире испод саме бране Грачаничког/Бадовачког језера и протиче кроз Грачаницу, Лапље Село, Преоце, Горње Добрево и улива се у Ситницу на излазу из Доњег Добрева. Пре изградње вештачког језера, Грачанка је била богатија водом, и настајала је од речица и потока села Лабљана и Мрамора. Дужина ове реке је  18,5km. 

Река Ситница извире у југоисточном делу Kосова на планини Жегавац. Дужина Ситнице је 90km. Ситница се, код Косовске Митровице, улива у Ибар. 

Река Приштевка извире на источном ободу Косовске котлине. Дужина реке је око 29km, протиче кроз насеље Угљаре и улива се у Ситницу. 

Река Јањевка протиче кроз Горњу и Доњу Гуштерицу. Јањевка у летњем периоду пресуши, посебно када су високе температуре, тако да воде у њеном кориту има углавном   у зимском периоду. 

Ове четири реке, које протичу кроз територију општине Грачаница, припадају Црноморском сливу.