Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

О Грачаници

Грачаница се налази 10km југоисточно од Приштине, на магистралном путу Приштина - Гњилане, на надморској висини од 570m. Протеже се источним ободом косовске тектонске котлине, на вулканским обронцима ниских планина Велетин (950m н.в.) и Стажевaц (796m н.в.) и лежи на речици Грачанки, десној притоци Ситнице. На северу и истоку се граничи са општином Приштина, на југу са општином Липљан, а на западу са општином Косово Поље.

Грачаница заузима централни део Косова Поља, у близини бојишта на коме се 1389. године одиграла Косовска битка, један од најзначајнијих историјских догађаја у Југоисточној Европи и српској историји, којим је најављен период вишевековне турске владавине. На територији општине Грачаница површине од око 130км2, живи око 25.000 становника, од ког броја има највише Срба (85,7%)  али и Рома (10,6 %), Албанаца (3,7 %) и припадника осталих мањина.

У средишту Балканског полуострва, ово место је вековима било под утицајем различитих цивилизација, култура и религија, које су за собом оставиле богату историјску и културну баштину. Место Грачаница је подигнуто на источном ободу староримског града Улпијана (Municipum Ulpiana Splendissima). Након разорног земљотреса 518. године, град је обновио Цар Јустинијан и дао му име Iustiniana Secunda, или  Друга Јустинијана. Грачаница се први пут помиње 1303. године под именом „Grazaniza“ у једном писму папе Бенедикта IX. 

За туристе су најпривлачнији манастир Грачаница и археолошки парк Улпијана, али се у туристичку понуду могу уврстити споменици у Грачаници и цркве у околним селима. Током 2018. године, манастир је посетило више од 100.000 туриста (око 35.000 страних и око 65.000 домаћих туриста).