Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

О Грачаници


Историја Грачанице

Место Грачаница је подигнуто на источном ободу староримског града Улпијана (Municipum Ulpiana Splendissima). Након разорног земљотреса 518. године, град је обновио Цар Јустинијан и дао му име Јустинијана Друга (Iustiniana Secunda).  Грачаница се први пут помиње 1303. године под именом „Grazanica“ у једном писму папе Бенедикта IX.
Српски средњовековни краљ Стефан Урош II Милутин Немањић је 1321. године саградио манастир Грачаницу, посвећену Успењу Пресвете Богородице. Још од средњег века, манастир је био важни просветни центар који је образовао генерације свештеника и монаха који су својим духовним и просветитељским радом оставили јак печат на историју српског народа. У првој половини XVI века, у манастиру је основана штампарија, друга у тадашњој Србији. 
После Другог светског рата, манастир поново постаје средиште верског и културног живота у региону.

Географски положај

Општина Грачаница се налази у Европи, на Балканском полуострву. Простире се на централном делу Косова, десетак километара југоисточно од Приштине, на магистралном путу Приштина – Гњилане. Кроз Грачаницу протиче река Грачанка, која извире испод бране Грачаничког језера. 
На територији општине Грачаница од око 130 кваратних километара, у мултиетничкој заједници живи око 25.000 становника, претежно Срба (85,7%) , Албанаца (3,7 %), Рома (10,6 %) и осталих мањина. 
Како се налази у центру Балканског полуострва, ово место је вековима било под утицајем различитих цивилизација, култура и религија, које су за собом оставиле богату историју и културну баштину.