Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Цркве у околини Грачанице

1. Црква Светог Димитрија у Сушици 
2. Црква Светог Димитрија у Добротину 
3. Црква Светог Григорија Богослова у Ливађу
4. Црква Светог Пантелејмона у Лепини
5. Црква Свете Великомученице Недеље у Горњој Гуштерици 
6. Црква Светог Кнеза Лазара у Доњој Гуштерици 
7. Црква Свете Параскеве у Лапљем Селу 
8. Црква Свете Тројице у Скуланеву 
9. Црква Свете Недеље у Батусу 
10. Црква Свете Анастасије Српске у Новом Бадовцу 
11. Црква Светог Стефана Деспота Лазаревића у Чаглавици

ЦРКВА СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У СУШИЦИ
Црква Светог Димитрија се налази у селу Сушица, на четири километра југоисточно од манастира Грачаница, на путу Грачаница-Јањево. Најстарији сачувани писани траг у коме се помиње село Сушица је Повеља краља Милутина у манастиру Грачаница. Црква Светог Димитрија је, по налогу Јашар-паше Џинића, срушена у XIX веку. Током археолошких ископавања 1992. године, пронађени су бројни артефакти , фрагменти фрескописа и правоугаона гранитна плоча са страросрпским натписом из XIV века. Иако нема прецизних података о години изградње цркве и њеном ктитору, археолози сматрају да је црква подигнута средином XIV века. 
Крајем XX века, добровољним прилозима и радом мештана, црква Светог Димитрија је обновљена на темељима старе цркве и фрескописана у српсковизантијском стилу. За поновну градњу цркве су коришћени остаци материјала старе цркве који су пронађени током ископавања.

ЦРКВА СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У ДОБРОТИНУ
Цркву Светог Димитрија у Добротину су, 1825. године, својим прилозима, подигли мештани села. Црква је укопана у земљу, што је знак да је подигнута у време турске власти. Ова једнобродна црква је саграђена од тесаног каменa, а унутрашњост и иконостасну преграду je осликао Костандин из Велеса 1826. године, који се потписао на престоној икони Исуса Христа.

ЦРКВА СВЕТОГ ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВА У ЛИВАЂУ
Цркву Светог Григорија Богослова су 1935. године саградили мештани села Ливађе на месту старе гробне цркве коју су порушили Турци, почетком ХХ века.

ЦРКВА СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У ЛЕПИНИ

Црква Светог Пантелејмона је саграђена 1996. године донацијом мештана села Лепина. Црква је подигнута у центру села где је некада постојала стара црква коју је срушио Јашар-паша Џинић, почетком ХIХ века.

ЦРКВА СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ НЕДЕЉЕ У ГОРЊОЈ ГУШТЕРИЦИ

Црква Свете Великомученице Недеље је саграђена 1986. године у селу Горња Гуштерица. Село се помиње у Повељи краља Милутина у манастиру Грачаница и повељи краља Стефана Душана 1331. године, као и у турском попису области Бранковића из 1445. године.

ЦРКВА СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА У ДОЊОЈ ГУШТЕРИЦИ
Црква Светог Кнеза Лазара грађена је од 1902. до 1905. године донацијом мештана Гуштерице и гњиланског краја. Уз дозволу Султана, изграђена је на темељима старе цркве Усековања главе Светог Јована Крститеља.

ЦРКВА СВЕТЕ ПАРАСКЕВЕ У ЛАПЉЕМ СЕЛУ

Црква Свете Параскеве у Лапљем Селу је саграђена 1938. године, донацијом мештана. На истом месту је постојала црква брвнара, највероватније из XVI века, која је 1880. године обзидана каменом и затим срушена почетком ХХ века.

ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У СКУЛАНЕВУ
Црква Свете Тројице у Скуланеву је саграђена 1983. године, донацијом мештана. Црква је подигнута на темељима старе цркве, која, према остацима керамике пронађеним око цркве, датира из средњег века. Стара црква је срушена по налогу Јашар-паше Џинића у XIX веку, а од тог камена су грађени мостови на реци Ситници.

ЦРКВА СВЕТЕ НЕДЕЉЕ У БАТУСУ

Црква Свете Недеље у Батусу је саграђена 1932. године на темељима старог храма из XIV века.

ЦРКВА СВЕТЕ АНАСТАСИЈЕ СРПСКЕ У НОВОМ БАДОВЦУ

Камен темељац за изградњу цркве Свете Анастасије Српске у Новом Бадовцу је положен  септембра 2015. године. Изградња цркве је завршена и црква је освештана 4. јула 2018. године.

ЦРКВА СВЕТОГ СТЕФАНА ДЕСПОТА ЛАЗАРЕВИЋА У ЧАГЛАВИЦИ
Камен темељац за изградњу цркве Светог Деспота Стефана Лазаревића у Чаглавици је положен  новембра 2014. године.