Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Улпијана - резултати истраживања базилике и крстионице из IV века

31.08.2015.

На познатом археолошком налазишу Улпијана које се налази надомак Грачанице, већ четврту годину за редом универзитет Мимар Синан из Турске врши археолошка истраживања. Истраживања се обављају по петогодишњем меморандуму о сарадњи између универзитета Мимар Синан из Истамбула, који финансира истраживања свог тима, и косовског Министарства за културу, омладину и спорт. И ове године као и ранијих на челу тима археолога и антрополога се налази професор др. Халук Ћетинкаја. Овај угледни научник је до сада са својим тимом открио крстионицу и базилику (цркву) из четвртог века као и преко сто новчића и других предмета који помажу у датирању објеката на овом локалитету. Осим више стотина квадратних метара мозаика, пронађени су и скелети који су по речима професора Халука сахрањени уз темеље базилике коју је пронашао и за које се претпоставља да су били жртве разорног земљотреса крајем четвртог века. Узорци са пронађених костура су послати на више светских института ради детаљне анализе и тачнијег времена у коме су живели. 
Базилика је након земљотреса у четвртом веку обновљена, међутим, димензије обновљене базилике из петог века су мање у односу на првобитну (20x40 метара). Крстионица и базилика су иначе најзначајније откриће од како је 1953. године започето са археолошким истраживањима на овом локалитету. На основу претходног искуства и археолошких правила, професор Ћетинкаја тврди да је ова базилика је уједно и главна базилика у Улпијани, зато што је саграђена поред крстионице. Он, такође, претпоставља да је ова базилика била посвећена Светим Флору и Лавру, великомученицима који су страдали у Улпијани у другом веку. 
Стручњаци из турске су успели да направе и компјутерску 3D анимацију базилике и крстионице на основу темеља и начина градње из тог периода. На овим анимацијама се може видети сва лепота архитектуре ова два кључна објекта. 
Археолошко налазиште Улпијана, као рано хришћански град представља потенцијално велику туристичку атракцију али је потребно даље улагање у инфраструктуру (изградња: приступних путева, паркинга, места за осматрање локалитета, информационих табли, инфо центара, музеја, итд.). Такође, неопходно је урадити рестаурацију и конзервацију темеља и мозаика који су пронађени. 
Туристичка организација Грачанице је 27. августа организовала конференцију за медије на којој су представљени резултати истраживања која је спровео универзитет из Истамбула. Том приликом, приказан је и 3D модел базилике и крстионице.