Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Први Међународни фестивал средњовековних вештина и заната - SHIELD у Грачаници

01.06.2016.

Туристичка организација Грачанице (ТОГ) организује први Међународни фестивал средњовековних вештина и заната - SHIELD. Фестивал ће се одржати у Грачаници, на фудбалском стадиону у оквиру спортског комплекса Драган Џајић, од 16. до 18. септембра 2016. године. Овај пројекат је финансиран од стране USAID-а (Advancing Kosovo Together – Local Solutions програм) и општине Грачаница. 
Манастир Грачаница, због јединствености архитектуре и фрескописа, представља бисер српске средњовековне архитектуре и од 2006. године уписан је на UNESCO листи светске културне баштине. Стефан Урош II – Краљ Милутин је саградио манастир Грачаницу 1321. године и посветио га Успењу Пресвете Богородице. Последњих неколико година, организовање средњовековних витешких турнира, попут SHIELD фестивала, постаје све више популарно у свету и бележи велику посећеност туриста. Потреба Грачанице за туристичким брендом довела је до идеје да ТОГ организује први Међународни фестивал средњовековних вештина и заната – SHIELD и на тај начин додатно популаризује средњовековну историју и традицију Грачанице. У креирању идеје и организацију SHIELD фестивала укључено је и Удружење за очување старих заната и вештина Бели Орлови из Београда. 
SHIELD фестивал је међународног карктера и на њему су своје учешће потврдиле екипе из: Бугарске, Хрватске, Словеније, Мађарске и Србије. У оквиру фестивала, пријављене екипе ће учествовати на стреличарском турниру и витешким борбама у различитим категоријама (мушка и женска категорија, појединачне и екипне борбе). Посетиоци ће имати прилику да се пријаве и учествују у дисциплинама: бацање камена с рамена и бацање копља. Осим такмичарског дела фестивала, програм садржи и бројна друга дешавања, као што су: дефиле учесника кроз Грачаницу, интерактивне радионице, изложбу фотографија, концерте средњовековне музике и програм за децу. У оквиру изложбеног простора на месту одржавања фестивала, посетиоци ће имати прилику да прошетају кроз средњовековни витешки камп, да пробају делове витешке опреме, као и да купе локалне сувенире, пробају традиционалну храну, домаћу ракију и вино. 
Сви потенцијално заинтересовани посетиоци и излагачи, могу се додатано информисати преко нашег сајта њњњ.тограцаница.орг,  путем емаила: togracanica@gmail.com или на званичној фејсбук страници SHIELD фестивала: www.facebook.com/shieldfestival/ .