Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Резултати ТО Грачанице у 2016. години

20.01.2017.
Туристичка организације Грачанице (ТОГ) је у претходној години, која је била веома садржајна и успешна, имплементирала 12 пројекта. Успостављена је сарадња са бројним туристичким агенцијама и организацијама, док су већ постојеће сарадње са туристичким агенцијама утврђене меморандумима о сарадњи. Све активности ТО Грачанице су имале за циљ повећање броја туриста у општини Грачаница, којих је у претходној години било осетно више него ранијих година. Грачаницу је посетило око 25000 туриста а евидентиран је пораст туриста из азијских земаља (Јапан, Тајван, Кина). 

ТОГ је у оквиру промотивне кампање за потребе промоције Грачанице као туристичке дестинације израдио велики број различитих флајера и брушура (нематеријална културна баштина општине Грачаница, туристички водич Грачанице, туристичка понуда ТО Грачанице, туристича мапа, смештајни капацитети, туристичке атракције, и др). Брошуре и флајери су дељени туристима, туристичким агенцијама и потенцијалним туристима на сајмовима туризма. 

Туристички инфо центар и продавница сувенира, почели су са радом на новој локацији. Током претходне године, константно се радило на повећању броја комитената и проширењу сувенирске понуде у продавници. У туристичком инфо центру доступне су све публикације ТО Грачанице.

Међународни фестивал средњовековних вештина и заната – SHIELD је пројекат који је обележио претходну годину. Овај витешки фестивал ће постати традиционалан а ове године ће се одржати од 23. – 25. јуна, током Видовданских свечаности. За потребе овог фестивала, ТОГ је у сарадњи са организацијом РЕД ЗМАЈА набавио ношњу краља Милутина и краљице Симониде, средњовековну цивилну и стреличарску ношњу и оклоп Милоша Обилића. 

Грачаница је септембра добила и прву Стратегију развоја туризма (2016-2021). Поносни смо и на чињеницу да је до сада већ спроведено неколико активности из ове стратегије. 

У циљу подизања капацитета организације, радници ТО Грачанице су учествовали на више од 20 тренинга и семинара. 

Пројекти које је ТОГ имплементирала у претходној години су:

1. Учешће на Mеђународном сајму туризма у Београду (донатор: општина Грачаница)
2. Презентација средњовековних вештина и заната у оквиру Видовданских свечаности (донатор: општина Грачаница)
3. Меморандум о сарадњи са општином Грачаница са циљем развоја туризма и промоције Грачанице као туристичке дестинације (донатор: општина Грачаница)
4. Стратегија развоја туризма општине Грачаница (2016 – 2021) (донатор: Канцеларија за питања заједницa)
5. Први Међународни фестивал средњовековних вештина и заната – SHIELD (донатор: USAID AKT – LS програм, уз логистичку и техничку подршку општине Грачаница)
6. Нематеријална културна баштина општине Грачаница (донатор: USAID AKT – LS програм, уз логистичку и техничку подршку општине Грачаница)
7. FAM TRIP – студијска посета туристичких агенција из Београда и Новог Сада (донатор: Swisscontact)
8. Exit for peace tour – промоција докуменарног филма (донатор: Норвешка амбасада)
9. Постављање турстичких инфо знакова на територији општине Грачаница (донатор: Swisscontact, пројекат је и даље у току)
10.  Учешће на Mеђународном сајму туризма и сеоског туризма у Крагујевцу (финансирано из сопствених средстава ТОГ-а)
11. Ђурђевдански дечији карневал у Крагујевцу (финансирано из сопствених средстава ТОГ-а и уз помоћ ТО Крагујевца)
12. Учешће на витешком фестивалу Just Out у манастиру Манасија (финансирано из сопствених средстава ТОГ-а).

Такође, учествовали смо у промоцији многих манифестација које се одржавају на територији општине Грачаница.

Захваљујемо се свим донаторима на поверењу и пружаној подршци и медијима на промоцији свих наших активности.