Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Резултати истраживања стања у угоститељству

26.04.2017.


Грачаница као туристичка дестинација постаје све више позната и атрактивна на светској туристичкој мапи. Овој чињеници највише доприноси манастир Грачаница из XIV века, који се налази на УНЕСКО листи светске баштине. Туристи су се због манастира у Грачаници задржавали свега пар часова зато што им је манастир био само успутна дестинација. Међутим, у 2016. години је археолошко налазиште Улпијана проглашено за археолошки парк, чиме Грачаница од туристичког ресурса добија још један туристички производ. То је додатно утицало на задржавање туриста а самим тим и на повећање промета у смештајним и угоститељским објектима на територији општине. Изградњом нових туристичких атракција и креирањем нових туристичких производа, предвиђених стратегијом развоја туризма, проширила би се туристичка понуду Грачанице. На тај начин, био би обезбеђен додатни садржај који је неопходан за задржавање туриста дуже од једног дана у Грачаници.

Још један веома битан фактор који је утицао на бољи промет  код угоститеља у 2016. години је и повећање улагања у развој туризма од стране општине Грачаница, страних амбасада и донатора. ТОГ је у 2016. години имплементирала 12 пројеката и својим константним радом на промоцији и одрживом развоју туризма допринела повећању броја туриста. Грачаницу је у 2016. години посетило око 25.000 туриста. Пројекти и активности ТОГ-а које су директно утицали на повећање броја туриста су: организовање витешког фестивала SHIELD, студијска посета туристичких оператера FAM trip, промоција на међународном сајму туризма у Београду и одлична сарадња са туристичким оператерима из земаља у региону.

Манифестације које се организују у Грачаници имају позитиван утицај на повећање броја туриста и броја гостију код већег броја угоститељских објеката у Грачаници, док је утицај у осталим селима у општини мањи. Поред ТО Грачанице, велики допринос развоју манифестационог туризма дао је и Дом културе у Грачаници, који је прошле године организовао велики број манифестација међу којима су три најбитније: Видовданске свечаности, фестивал документарног филма Графест и позоришни фестивал „Јоаким Вујић“.

У истраживању је учествовало осам смештајних објеката, осам ресторана и шест кафића и пицерија (укупно 22 угоститеља). Укупан број радника које они упошљавају је 280. Обзиром да на територији општине Грачаница не постоји средња угоститељска школа, већини угоститеља (68%) је неопходна обука радника у циљу побољшања услуге. По мишљењу угоститеља, најхитнија и најбитнија је обука конобара, обзиром да су они у директном контакту са гостима. Поред тога, већини је потребна и обука кувара, рецепционара и менаџмента. Повећани број туриста утиче и на отварање нових радних места у туризму. 50% испитаних угоститеља је спремно да уложи у обуку својих радника, такође, исти су спремни да упосле нове раднике са сертификатом за дато радно место. У складу са овим закључцима, стратегија развоја туризма општине Грачаница садржи конкретне активности и акцион план за побољшање угоститељских објеката, усавршавање кадрова у туризму и побољшање услуга. Туристичка организација Грачанице ће убудуће бити фокусирана и трудиће се на најбољи могући начин да реши горе поменуте проблеме у угоститељству.

Резулати истраживања добијени су на основу анкете коју је Туристичка организација Грачанице спровела у марту текуће године на територији општине Грачаница. Истраживањем је обухваћено осам смештајних јединица (хотела и мотела), осам ресторана и шест кафића. 


Документ са детаљима истраживања можете преузети кликом на овај линк.