Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Ред Змаја из Грачанице први на стреличарском турниру Just Out фестивала

28.08.2017.

Трећи међународни фестивал Just Out одржан је од  25. до 27. aвгуста 2017. године,  у величанственом манастиру Манасија, у близини Деспотовца, у знак сећања на скоро 600 година од када је Деспот Стефан Лазаревић саградио једну од најлепших средњевековних тврђава са црквом Свете Тројице.

Домаћини манифестације су Бели Орлови, витезови из Београда, који су угоститили око 400 учесника из 19 земаља (Француска, Русија, Украјина, Румунија, Бугарска, Мађарска, Република Српска, Хрватска, Црна Гора, Словенија, Чешка, Словачка, Турска, Аустрија, Данска, Шведска, Белгија, Јерменија и Иран), међу којима су биле и ТО Грачанице и витешко удружење Ред Змаја из Грачанице са својим члановима. 

Током трајања фестивала ТО Грачанице и витешко удружење Ред Змаја су учествовали на снимању документарног филма о Деспоту Стефану Лазаревићу, у коме су коришћене средњовековне дворске одоре, стреличарска ношња и опрема, као и оклоп Милоша Обилића,  које припадају витешком удружењу Ред Змаја. Глумац који тумачи лик Деспота Стефана Лазаревића, у овом документарном филму, носио је оклоп Милоша Обилића и две средњовековне дворске одоре.

У средњовековном кампу Just Out фестивала подигнуте је око 50 средњовековних шатора. На месту где су се налазили шатори Реда Змаја, битез обучен у оклоп Милоша Обилића је привукао веома велику пажњу свих посетилаца фестивала, који су се сликали са њим, а и сами су имали прилику да пробају делове оклопа. За најмлађе посетиоце фестивала, чланови удружења Ред Змаја су организивали радионице, како би им посета фестивалу била још занимљивија. 

На стреличарском турниру Just Out фестивала организоване су три дисциплине: гађање стандардне мете са 5 стрела, гађање стреле вертикално пободене у земљу са 3 стреле и гађање златника једном стрелом. На стреличарском турниру је учествовало око 30 искусних стреличара међу којима и четворо чланова Реда Змаја из Грачанице. И поред јаке конкуренције, прво место на стреличарском турниру освојио је Немања Михајловић из Грачанице и тиме допринео већој популарности и бољој препознатљивости витешког удружења Ред Змаја.  Као награду за прво место он је добио стреличарску капу која је неизоставни део средњовековне стреличарске ношње.
На свечаном отварању фестивала присуствовао је и председник Србије, Александар Вучић, коме су председник удружења Бели Орлови, Бојан Тасић, и витез Реда Змаја, Дејан Поповић, у оклопу Милоша Обилића уручили средњовековни мач. 

На Just Out фестивалу, чланови Реда Змаја су делећи флајере промовисали трећи Међународни витешки фестивал SHIELD, који ће се у Грачаници одржати од 22. до 24. јуна 2018. године. Директор ТО Грачанице, Бобан Петровић је у циљу повећања броја учесника на трећем SHIELD фестивалу у Грачаници, преговарао са представницима свих иностраних и домаћих екипа учесница на Just Out фестивалу. Постоји велико интересовање за учешће на витешком фестивалу у Грачаници, па ће због тога припреме за SHIELD фестивал почети већ почетком новембра како би била обезбеђена сва неопходна средства за њихово учешће. 

ТО Грачанице и Реда Змаја се посебно захваљују Општини Грачаница на организованом превозу и витешком удружењу Бели Орлови на сарадњи и позиву на фестивал у манастиру Манасија.

Више слика са овог фестивала можете погледати на нашој фејсбук страници.