Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

Позив за обуку конобара

16.05.2018.

У четвртак, 10. маја, директор ТО Грачанице - Бобан Петровић потписао је уговор о партнерству на пројекту „Повећање могућности запошљавања младих кроз краткотрајне обуке за конобаре“. Уговор је потписан са пројектом „Промовисање запошљавања у приватном сектору“, финансираним од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу, који спроводи организација Swisscontact у партнерству са oрганизацијом Riinvest. Овим пројектом предвиђене су две краткотрајне обуке за конобаре, у трајању од седам дана, за укупно 40 конобара.

Циљ овог пројекта је побољшање квалитета услуге у локалним угоститељским објектима и побољшање могућности запошљавања за младе који живе на територији општине Грачаница. Посебно охрабрујемо жене и припаднике ромске заједнице да се пријаве за обуку конобара.

Први циклус обуке за конобаре биће одржан од 23. до 30. маја 2018. године и намењен је за 20 конобара који су већ запослени у угоститељским објектима на територији општине Грачаница. Сви угоститељи који желе да побољшају квалитет услуге и заинтересовани су за обуку конобара могу се пријавити сваког радног дана од 8 до 16 часова, најкасније до 22.05.2018. године.

Други циклус обуке за конобаре биће одржан средином јуна месеца и намењен је за 20 незапослених особа са територије општине Грачаница. Сви незапослени који су заинтересовани за обуку конобара могу се пријавити сваког радног дана од 8 до 16 часова, најкасније до 31.05.2018. године.

Обука конобара садржи теоријски и практични део, а након реализованог наставног плана и завршене обуке полазници ће полагати завршни испит. Свим полазницима обуке је обезбеђена неопходна литература за полагање испита. Десетак дана након завршетка обуке биће организован завршни тест, након чега ће свима који положе тест бити додељени сертификати који су признати у Европи. Обука обухвата упознавање полазника са: значајем рада у ресторану и кафићу, напредним нивоима пружања услуге, опремом у ресторану и кафићу, хигијеном, правилима узимања поруџбине, постављањем стола и осталим припремним радњама, вештинама комуникације, техникама продаје угоститељских услуга и производа, начином служења алкохолних и безалкохолних пића и свега што један  савремени конобар мора да познаје.

Стицањем сертификата након обуке, конобари ће бити у могућности да примене савремене методе и начине услуживања, препознају потребе гостију и превазиђу њихова очекивања, што ће на крају обезбедити боље финансијско пословање угоститељских објеката у целини.

ТО Грачанице позива све заинтересоване особе и угоститеље да се пријаве за обуку конобара (број учесника је ограничен).

Обука за незапослене је бесплатна и на овај позив се могу пријавити све особе старости од 18 до 35 година, док ће угоститељи за своје раднике плаћати котизацију у износу од 30 евра за једног конобара, док ће за сваког следећег конобара уплата бити 20 евра.

Сви заинтересовани за обуку конобара могу се пријавити путем електронске поште ТО Грачанице - togracanica@gmail.com, или на следеће бројеве телефона:

- 049/904-560

- 038/748-267.