Туристичка организација Грачанице
Tourism organization of Gracanica

ТО Грачанице на 42. Међународном сајму туризма у Београду

26.02.2020.
Под слоганом „Пут под ноге“ у халама Београдског сајма, туристичку понуду и смештајне капацитете, културу и обичаје, вина и специјалитете, представило је више од 700 директних излагача и суизлагача из 40 земаља. Заједно са пословним гостима на сајму су укупно биле присутне 44 државе. Заједно, на све четири манифестације, учествовало је преко 900 излагача и 66.784 посетилаца. 
Као и претходних, и ове године ТО Грачанице је представила целокупну понуду општине, а акцент је као и до сада стављен на највеће атракције – манастир Грачаницу и археолошко налазиште Улпијана, а од манифестација – Међународни фестивал средњовековних вештина и заната „Штит“. 
Директор ТО Грачанице - Бобан Петровић каже да је презадовољан посетом штанда и интересовањем потенцијалних туриста. Петровић је током сајма одржао више од десет састанака са представницима туристичких агенција које у понуди имају или намеравају да укључе Грачаницу као туристичку дестинацију. На састанцима је договорена техничка подршка ТО Грачанице и помоћ у креирању туристичких понуда и реализовању посета које укључују Грачаницу. Ове године очекује се повећање броја туриста који ће посетити манастир Грачаницу и археолошки парк Улпијану, као и манифестације које се одржавају на територији општине.
Србија, земља домаћин Сајма туризма, на сајму је преставила све најбоље и најновије у српском туризму. На штандовима у хали 4, уз наступе туристичких организација и градова, промовисане су знаменитости, домаћи смештајни капацитети, српска култура, обичаји и сувенири. Туристичка понуда Грачанице била је представљена у суботу 22. фебруара, а за потребе промоције, ТО Грачанице је припремила и поделила више стотина флајера (туристичка мапа Грачанице; флајер који најављује витешки фестивал SHIELD; календар манифестација општине Грачаница 2020; флајере локалних угоститељских објеката – хотела, мотела и ресторана) и неколико стотина брошура туристичког водича Грачанице. 
„Велико интересовање изазвали су прикази витешких борби у извођењу витешког удружења Бели Орлови из Београда. Прикази су најава петог Међународног витешког фестивала „SHIELD“ који из године у годину привлачи све већи број туриста и посетилаца. Данас смо имали промоцију комплетне туристичке понуде општине Грачаница и у ту сврху смо за сајам припремили велики број различитих флајера, ново издање туристичког водича Грачанице, туристичке мапе Грачанице и календар манифестација за 2020. годину“, казао је Петровић.
Догађај је пружио најбољи преглед трендова и кретања у туристичкој привреди, и отворио нове перспективе у развоју ове сфере бизниса.